Ingrediënten
-
2 grote stevige aubergine
-
100ml rode wijnazijn of balsamicoazijn van goede kwaliteit
-
2-3 knoflookteentjes, gepeld en dun gesneden
-
1/2 tl zout en klein beetje zwarte peper of chilipoeder
-
3-4 el olijfolie of een andere plantaardige olie
Bereiden
-
Snijd de aubergines in plakken van hooguit 1 cm dik.
-
Bestrooi de aubergine plakken met zout en leg ze in een vergiet, het liefst met iets zwaars erop. Laat ze 15 – 30 minuten staan. Waarom? Er zijn meerdere theorien, ze zouden dan minder vet opnemen en de andere theorie is dat het de bittere smaak laat verdwijnen. Wij merken geen verschil...
-
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
-
Verhit een grillpan met olie op hoog vuur. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Zet het vuur uit.
-
Schenk een derde van het azijnmengsel met knoflook in een grote kom of vierkant schaal, het liefst die dicht kan gaan.
-
Verdeel de aubergine nog heet in de schaal/kom.
-
Giet nog een derde over de aubergine en vervolgens leg nog een laag aubergine boven de eerste laag.
-
Schenk ten slotte de rest van het azijnmengsel boven de aubergineplakken. Laat het geheel afkoelen en bewaar ten slotte in de koelkast.
Bron: Foodsandphotos.nl