Ingrediënten
Hazelnotenmeringue
- 150 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
- 150 gram eiwit
- 300 gram poedersuiker
Banketbakkersroom
- 450 milliliter volle melk
- 165 gram fijne kristalsuiker
- 65 gram patentbloem
- 100 milliliter koffie
- 5 eidooiers
- 450 gram ongezouten boter
- 125 gram poedersuiker
- 1 vanillestokje
Samenstelling
- 1 zakje nougatine
- 50 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
Bereiden
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Spreid de hazelnoten uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de hazelnoten 8 tot 10 minuten in de oven. Roer halverwege even door.
- Laat afkoelen op een rooster.
Hazelnotenmeringue
- Verlaag de oventemperatuur naar 130˚C.
- Hak de hazelnoten fijn in de keukenmachine.
- Klop eiwitten stevig in een vetvrije beslagkom.
- Voeg zodra de eiwit stevig is het poedersuiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken.
- Vouw de gehakte hazelnoten door de eiwitten. Doe dit voorzichtig zodat u niet alle lucht uit de eiwitten klopt.
- Doe het hazelnotenbeslag in een spuitzak.
- Spuit drie ronde taartbodems met een diameter van 18 centimeter op de bakplaat. Bak deze in 75 minuten droog.
- Laat helemaal afkoelen op een rooster.
Banketbakkersroom
- Breng melk aan de kook in een pan met dikke bodem.
- Snijd het vanillestokje open, schraap het merg er uit en voeg toe aan de melk.
- Klop ondertussen de eidooiers samen met 125 gram suiker en patentbloem tot egaal geheel.
- Giet dit langzaam bij de warme melk en blijf goed kloppen tot een gladde, zachte massa. Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Mix de roomboter met de poedersuiker tot een gladde massa.
- Voeg de banketbakkersroom toe en klop goed door elkaar tot een geheel.
- Voeg de afgekoelde koffie en 40 gram suiker toe. Meng goed door. Zet in de koelkast tot gebruik.
Samenstelling
- Leg een taartbodem op een bord of snijplank.
- Spreid een laagje vulling over de bodem.
- Leg hierop de tweede taartbodem en herhaal. Dek de bovenste laag vulling af met de derde taart.
- Bedek de taart volledig met vulling.
- Bedek de zijkant van de taart met nougatine.
- Garneer de taart met vulling, hazelnoten en bestuif eventueel met cacao.
Bron: Heel Holland Bakt