90 minuten

 

Ingrediënten (kleine cake, alle ingrediënten op kamer temperatuur)

  • 150 gr boter.
  • 150 gr bloem.
  • 150 gr suiker.
  • wat geraspte schil van 1 (goed gewassen) citroen of het merg van ½ vanillestokje of2 pakjes vanillesuiker.
  • Snufje zout.
  • 3 eieren (middegroot), 1 ei weegt ongeveer 50-60 gram.
  • 1 theelepel bakpoeder. 
  • Wil je een grotere cake neem je gewoon meer, als je maar altijd gelijke hoeveelheden neemt. (dus bij hoeveelheden van 200 gram neem je 4 eieren enz)

 

Voorbereiden

  1. Oven voorverwarmen op 140 C.
  2. Eerst de boter met de suiker, citroenrasp (OF vanillemerg OF vanillesuiker) & zout zeer luchtig roeren (met mixer ± 5 min)
  3. Daarna één voor één de eieren erdoor mixen, het volgende ei pas toevoegen als het voorgaandegeheel is opgenomen en er een luchtige massa is verkregen.
  4. De massa is nu licht van kleur.

 

Bereiden

  1. De bloem met het bakpoeder door een zeef over de massa verdelen. (zeef hoog houden wordt de cake luchtig).
  2. Snel en luchtig erdoor spatelen.
  3. Het deeg over doen in beboterde cakevorm waar je wat bloem in doet en het overtollige eruit schud.
  4. De cakevorm op een rooster in de voorverwarmde schuiven, zo dat de bovenkant van de vorm TER HOOGTE van het MIDDEN van de oven is.
  5. De cake in ca. 45 - 60 minuten laten uitrijzen, goudbruin en gaar laten worden.
  6. Kijk goed naar je cake, het hangt beslist van je oven af en open beslist niet de oven het eerste halfuur. 
  7. De cake is gaar als een houten prikker erin gestoken wordt en er droog uitkomt.
  8. De cake in de vorm iets laten afkoelen, (kwartiertje) dan op een taartrooster storten en verder af laten koelen.

 

Bron: Smulweb