90 minuten
Ingrediënten (kleine cake, alle ingrediënten op kamer temperatuur)
- 150 gr boter.
- 150 gr bloem.
- 150 gr suiker.
- wat geraspte schil van 1 (goed gewassen) citroen of het merg van ½ vanillestokje of2 pakjes vanillesuiker.
- Snufje zout.
- 3 eieren (middegroot), 1 ei weegt ongeveer 50-60 gram.
- 1 theelepel bakpoeder.
- Wil je een grotere cake neem je gewoon meer, als je maar altijd gelijke hoeveelheden neemt. (dus bij hoeveelheden van 200 gram neem je 4 eieren enz)
Voorbereiden
- Oven voorverwarmen op 140 C.
- Eerst de boter met de suiker, citroenrasp (OF vanillemerg OF vanillesuiker) & zout zeer luchtig roeren (met mixer ± 5 min)
- Daarna één voor één de eieren erdoor mixen, het volgende ei pas toevoegen als het voorgaandegeheel is opgenomen en er een luchtige massa is verkregen.
- De massa is nu licht van kleur.
Bereiden
- De bloem met het bakpoeder door een zeef over de massa verdelen. (zeef hoog houden wordt de cake luchtig).
- Snel en luchtig erdoor spatelen.
- Het deeg over doen in beboterde cakevorm waar je wat bloem in doet en het overtollige eruit schud.
- De cakevorm op een rooster in de voorverwarmde schuiven, zo dat de bovenkant van de vorm TER HOOGTE van het MIDDEN van de oven is.
- De cake in ca. 45 - 60 minuten laten uitrijzen, goudbruin en gaar laten worden.
- Kijk goed naar je cake, het hangt beslist van je oven af en open beslist niet de oven het eerste halfuur.
- De cake is gaar als een houten prikker erin gestoken wordt en er droog uitkomt.
- De cake in de vorm iets laten afkoelen, (kwartiertje) dan op een taartrooster storten en verder af laten koelen.
Bron: Smulweb