Ingrediënten

  • 125 gr koude boter

  • 150 gr suiker

  • 800 gr golden delious

  • 125 gr bloem zout

  • 1 el poedersuiker

  • 1 eierdooier

     

 
Bereiden 
  1. Oven voorverwarmen op 200ºC.
  2. 75 gr boter in dunne plakjes snijden en over bodem van vorm verdelen.
  3. Suiker erover strooien.
  4. Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen.
  5. Appelhelften met bollekant naar beneden in suiker leggen.
  6. Vorm in midden van oven schuiven en in ca 45 min suikermengsel goudbruin (=karamel) en appels gaar laten worden.
  7. Vorm uit oven nemen en appels iets laten afkoelen.
  8. Boven kom bloem zeven.
  9. Rest van boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
  10. Toevoegen: snufje zout, poedersuiker, dooier en 1á 1½ el koud water.
  11. Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
  12. In koelkast deeg afgedekt ca 30 min laten rusten.
  13. Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot dunne lap.
  14. Deeglap op appels leggen en aan zijkant naar beneden drukken.
  15. In midden van oven taart in ca 20 min goudbruin en gaar bakken.
  16. Taart uit oven nemen en ca 5 min laten afkoelen.
  17. Zonodig deeg van zijkant lossnijden.
  18. Omkeren op platte schaal. Laten afkoelen tot lauwwarm.
  19. Serveren met slagroom of crème fraîche en/of 1 bolletje vanille-ijs.