Ingrediënten
-
125 gr koude boter
-
150 gr suiker
-
800 gr golden delious
-
125 gr bloem zout
-
1 el poedersuiker
-
1 eierdooier
Bereiden
- Oven voorverwarmen op 200ºC.
- 75 gr boter in dunne plakjes snijden en over bodem van vorm verdelen.
- Suiker erover strooien.
- Appels schillen, halveren en klokhuizen verwijderen.
- Appelhelften met bollekant naar beneden in suiker leggen.
- Vorm in midden van oven schuiven en in ca 45 min suikermengsel goudbruin (=karamel) en appels gaar laten worden.
- Vorm uit oven nemen en appels iets laten afkoelen.
- Boven kom bloem zeven.
- Rest van boter toevoegen en met twee messen in kleine blokjes snijden.
- Toevoegen: snufje zout, poedersuiker, dooier en 1á 1½ el koud water.
- Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden.
- In koelkast deeg afgedekt ca 30 min laten rusten.
- Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot dunne lap.
- Deeglap op appels leggen en aan zijkant naar beneden drukken.
- In midden van oven taart in ca 20 min goudbruin en gaar bakken.
- Taart uit oven nemen en ca 5 min laten afkoelen.
- Zonodig deeg van zijkant lossnijden.
- Omkeren op platte schaal. Laten afkoelen tot lauwwarm.
- Serveren met slagroom of crème fraîche en/of 1 bolletje vanille-ijs.