60 stuks

 

Ingrediënten

 • 250 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

 • 350 gram slagroom met een snufje zout

 • 200 gram fijne kristalsuiker

 • 1 vanillestokje

 • 500 gram gesmolten pure chocolade, niet getempereerd, ca 40’C

 • cacaopoeder

 • eventueel: 50 cc likeur

   

 
Bereiden 
 1. Breng de slagroom met het snufje zout en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan, laat deze op een heel laag vuur 20 minuten intrekken. Het mag niet koken, roeren is niet nodig.
 2. Haal de slagroom van het vuur, voeg de suiker toe en roer net zolang tot de suiker is opgelost.
 3. Laat dit mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 4. Klop de boter met een mixer tot een gladde massa.
 5. Voeg in porties het slagroommengsel toe aan de boter en roer/mix dit goed door elkaar.  Er ontstaat een stevig, glad mengsel.  
 6. Voeg eventueel de likeur toe
 7. De spuitzak met dit mengsel vullen.
 8. Vervolgens mooie bergjes spuiten op een bakplaat of op vetvrij papier. Let erop dat je de spuitzak alleen bij de spuitmond vasthoudt. Door de warmte van je handen kan de massa gaan schiften.
 9. Daarna de vullingen ca. 15 minuten in de vriezer goed laten afkoelen. Met dit koelen wordt de vulling ook enigszins hard en kan later het chocolade-jasje goed stollen.
 10. Neem de vullingen in kleine porties uit de vriezer (ca. 10 stuks tegelijk), haal ze (in een behoorlijk tempo) één voor één door de warme chocola, goed uit laten lekken en rol ze daarna door de cacaopoeder of cacaosnippers. Laat de truffels afkoelen en uitharden. Niet teveel bewegen anders gaat het chocoladelaagje stuk!
 11. Bewaren kan goed in de koelkast, voor een langere tijd kun je ze eventueel in de vriezer leggen.

 

Problemen die zich voor kunnen doen

 1. Het boter-slagroommengsel schift. Dit betekent dat het mengsel te koud is. Dit kun je oplossen door het au-bain marie iets op te warmen en af en toe voorzichtig doorroeren.
 2. Mocht het boter-slagroommengsel te slap zijn, dan moet je het in een kom ijswater laten afkoelen en het nog een aantal keren goed opkloppen.